Het is een mooi moment om naar uit te kijken: we gaan trouwen of samenwonen! Het huis is gekocht of gehuurd, de meubels zijn besteld en er staat misschien wel een feest op het programma. En de notaris, heeft u daar ook al aan gedacht?
Nee, ik ga de feestvreugde niet bederven. Maar er zijn een paar zaken die u juridisch goed moet regelen als u samen verder gaat. De verdeling van bezittingen en dierbare spullen bijvoorbeeld. Of de eventuele gevolgen van een overlijden.
Wel of geen gemeenschap van goederen
Op het moment dat u trouwt, trouwt u in Nederland automatisch 'in gemeenschap van goederen'. In modern Nederlands: u bent voor de helft eigenaar van jullie gehele bezit, uw partner van de ander helft. Een sympathieke constructie, maar niet altijd praktisch gedacht. Bijvoorbeeld omdat er grote verschillen zijn tussen wat beide partners inbrengen.
Huwelijkse voorwaarden
Een alternatief is het maken van huwelijkse voorwaarden. Die bieden de mogelijkheid om af te wijken van de automatische wettelijke regeling. Die keus is niet een-twee-drie gemaakt. Daarom is het plezierig om erover te praten met iemand die vaker met dit bijltje heeft gehakt. Als notaris ben ik gewend het zakelijk te bekijken, maar ook met oog voor de twee mensen die aan de andere kant van de tafel zitten.
Denk ook aan later
Wie niet trouwt, doet er goed aan een samenlevingsovereenkomst te laten opstellen. Je wilt er - terecht - nu nog niet aan denken, maar bij een scheiding of een overlijden van één van de twee is dat een belangrijk houvast.Je bent er veel problemen mee vóór.
Vragen?
Sta je voor de keus om te gaan trouwen of te gaan samenwonen? Neem vrijblijvend contact op. Vertel mij wat je wilt. Dan krijg je van mij een - ook al vrijblijvend - advies. En reken erop dat je dat heel erg gaat geruststellen.